Sürdürülebilirlik

Kurulduğumuz günden bu yana Lila Kağıt olarak; ticari beklentileri bir yana koyup topluma, doğaya, çevreye ve insanlığa yararlı olmak ve değer katmak için çaba gösteriyoruz.

 

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için, sürdürülebilirlik yaklaşımımızın merkezine Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını yerleştiriyor ve tüm faaliyetlerimizi bu sözleşme ve amaçlar ile hizalıyoruz.

 

Amacımızı ortaya koyabilmek adına United Nations Global Compact’in küresel imzacıları arasında yer alıyoruz.

İKLİM / ÇEVRE ODAKLI FAALİYETLER

Endüstriyel Ormanlardan Üretim

Vazgeçilmez bir kaynak olan ormanları korumak ve orman kaynaklarının gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak adına dünyada endüstriyel ormanlar oluşturulmaktadır.

 

Lila Kağıt olarak üretim sürecimizde temel hammadde olarak sadece endüstriyel ormanlardan elde edilen ham selülozu kullanıyor, bu sayede doğal ormanların korunmasına aracılık ediyoruz. Bununla birlikte üretim için gerekli hammaddeyi, ormanlarda yapılan üretimlerin tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm sürecini ve bu ürünlerin yeniden geri dönüşümünü garanti eden Orman Yönetim Konseyi (FSC) tarafından sertifikalandırılmış tedarikçilerden temin ediyoruz.

Sürdürülebilir Tesisleşme

2020 ve 2022 yıllarında devreye alınan TM3 ve TM4 kağıt üretim hatlarımız ile çevre konusunda kağıt sektöründe bir ilki hayata geçirerek teknolojinin ulaştığı en çevreci ve karbon ayak izi en düşük makinelere sahip tesis haline geldik. Yeni uygulamalarımız ile;

  • Yağmur suyunun toplanarak üretimde kullanılması
  • Akıllı havalandırma sistemleri
  • Atık ısı üreten kaynakların minimize edilerek tekrar üretim sürecine kazandırılması

gibi tesisimizde uygulanan farklı projelerle sürdürülebilirlik hedeflerimize katkı sağlıyoruz.

Tüm bu doğa dostu sistemler sayesinde kaynak kullanımında yılda yüzde 15’e varan bir kaynak tasarrufu sağlıyoruz.

Sıfır Atık Yaklaşımı

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve Lila Kağıt Çevre Politikası dahilinde çevresel ayak izimizin azaltılması ve atıkların minimize edilmesi hedefiyle uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda üretim tesisimizde Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak 2019 yılında “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandık.

Faaliyetlerimizden kaynaklanan atıkların yüzde 100’ünü geri dönüştürülmek ve geri kazanılmak üzere lisanslı şirketlere teslim ediyor, geri kazanılamayan atıkları ise, özel ve yasal tanımı yapılmış kategorilere göre tasnif ederek lisanslı imha tesislerine veya depolama tesislerine teslim ediyoruz.

Kullandığımız tüm elektronik ekipmanları, hayat döngüleri tamamlandıktan sonra “Atma Bağışla” projesi kapsamında lisanslı geri dönüşüm şirketlerine teslim ediyor, elde edilen geliri TEGV’e bağışlayarak çocukların eğitimine destek oluyoruz.

Biyobozunur Ambalaj Kullanımı

Üretim faaliyetinde kullandığımız doğal kaynakları korumaya ve plastik kirliliğinin önüne geçmeye yönelik uygulamalarımızı, ürün güvenliğinden ödün vermeyecek şekilde hayata geçirmeye devam ediyoruz.

 

Sofia markalı ürünlerimizde doğada uygun koşullarda kendi kendine yok olabilen ve bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçen biyobozunur ambalajları tercih ediyoruz.

Enerji Yönetimi

Enerji yönetimi çalışmalarımızı; enerji verimliliği, enerji güvenliği ve enerji tüketimi de dahil olmak üzere enerji performansının sürekli iyileştirilmesinde sistematik bir yaklaşım izlenmesini sağlamayı hedefleyen ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standartlarına göre yürütüyoruz.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları

Globalde rekabet avantajı yaratma, karbon ayak izinin azaltılması ve ülke ekonomimize katkı sağlama hedefiyle; 2024 yılında üretim sahamızdaki çatılarımıza 33.885 adet güneş paneli kurularak, toplamda 12,5 MWh gücünde yenilenebilir enerji yatırımı yaptık. Bu sayede toplam elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 8,5’i yeşil enerjiden karşılıyor ve yılda 8.613 tonluk karbon salımının önüne geçiyoruz.

 

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapacağımız yeni GES yatırımlarıyla yenilenebilir enerji kapasitemizi 50 MW’a çıkarmayı ve sanayi gibi yoğun enerji tüketen bir iş kolunda, kullandığımız elektriğin yüzde 25’lik kısmını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz.

Ağaçlandırma

Gelecek nesillere daha güzel yarınlar bırakmak için Türkiye’nin eşsiz doğasının genişlemesine destek oluyoruz. Bu hedef doğrultusunda Sofia markamızın 2014 yılından bu yana TEMA Vakfı ile devam eden iş birliği sayesinde ağaçlandırma çalışmaları için bugüne dek 100 binin üzerinde fidan bağışında bulunduk.

 

Yenilikçi sosyal girişim ecording ile 2021-2023 dönemlerinde yaptığımız iş birliği ile 3 milyon tohum topu bağışında bulunarak ulaşılması zor alanların ecoDrone’lar aracılığıyla toprakla buluşmasını sağladık.

Karbon Ayak İzi Ölçümleri

2015 yılından bu yana karbon emisyonlarımızı düzenli olarak ölçüyoruz. Yaptığımız teknik planlamalar ve gerçekleştirdiğimiz hat verimlilik ve ısı geri kazanım projeleri sayesinde kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarımızdan kaynaklı birim ürün başına düşen emisyonlarımızı düzenli olarak azaltıyoruz.

 

Emisyonlarımız üzerinde kategori bazında detaylı analizler gerçekleştiriyor, bu analizler sonucunda emisyon azaltımı adına planlanan projelerin etki odağını ve verimini artırmaya çalışıyoruz.

Plastiksizleşme

Şirket içinde arıtma kullanımına geçerek, tek kullanımlık plastik bardak, tabak, çatal vb. malzemelerin tedariğini sonlandırarak ve iş başı yapan tüm ofis çalışanlarımıza cam matara dağıtımları gerçekleştirerek plastiksiz ofisler yaratmak için çalışıyoruz.

İNSAN ODAKLI FAALİYETLER

TEGV ile Eğitime Destek

“Nitelikli eğitime erişmek herkesin hakkı” diyerek 2010 yılından bu yana kesintisiz olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı destekliyor, ortak projeler geliştiriyoruz.

  • Çorlu ve Tekirdağ’da Öğrenim Birimi kurulması,
  • Maylo ürünlerinin satışından elde edilen gelirle TEGV’e destek,
  • TEGV yararına resim sergileri düzenlenmesi,
  • Her yıl Lila Kağıt çalışanları ile TEGV yararına maratonlara katılım,
  • TEGV yararına ürünler çıkarılarak Migros, Şok, A-101 gibi ulusal zincirlerde satışa sunulması,
  • Elektronik atıkların TEGV yararına bağışlanması,
  • TEGV Öğrenim Birimleri’nde görsel sanatlar ve drama atölyeleri düzenlenmesi

gibi birçok alt proje ile ülkemizin geleceği olan çocuklarımız desteklenmekte, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin de dahil olduğu sürdürülebilir bir iş modeli yürütülmektedir.

Kadın İstihdamına Destek

Mevcut uygulamalarımıza ek olarak kadınların iş hayatında ve liderlik pozisyonlarında daha fazla yer almalarına, ekonomik açıdan güçlenmelerine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda;

LEAD Network global üyesi olarak mevcut kadın çalışan ve yönetici oranını artırmayı taahhüt ettiğimiz CEO Pledge’in Türkiye’den ilk imzacıları arasında yer alıyoruz.

UN Global Compact ve UN Women ortaklığında geliştirilen “Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’nin – WEPs (Women’s Empowerment Principles) resmi imzacıları arasında yer alıyoruz.

Satış departmanlarında kadın sayısının artırılması adına geliştirilen Women in Sales Network programının partnerleri arasında yer alıyoruz.

İş Güvenliği Uygulamaları

Şirketimizin en değerli ve önemli kaynağı olan insan kaynağımızı her türlü iş sağlığı ve güvenliği riskinden korumak ilk önceliğimizdir.

Şirketimiz sistematik bir çerçeve olan ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikasına sahiptir. Tüm departman üyelerinin katıldığı İSG kurulu, her ay düzenli olarak toplanır ve üyelere raporlama yapılır. Belirlenen hedefler doğrultusunda periyodik İSG eğitimleri gerçekleştirilir. Bu eğitimlerde İSG genel kuralları ve güvenlik kültürü, İlkyardım, kapalı alanlarda güvenli çalışma, sıcak işlerler, kesici alet kullanma, acil durumlar, iş kazalarından korunma, tahliye ve kurtarma, yüksekte çalışma, elektrik güvenliği, güvenli forklift kullanma gibi konular ele alınır.

Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri

Kurum kültürümüzden doğan ve yıllardır süre gelen çalışma ilkelerimiz, etik kurallar altında toplanmaktadır.

 

Bununla birlikte şirket içerisinde kurulan Etik Hat üzerinden gelen başvuru ve bildirimler, Etik Komitesi aracılığıyla gizlilik ilkesi çerçevesinde özenle incelenmekte ve sonuçlandırılmaktadır.

 

Gerçekleştirdiğimiz etik uygulamalarımız sonucunda «Etika 2022 – Türkiye’nin En Etik Şirketleri Ödülü’nün» sahibi olduk.

Yetenek Yönetimi

Lila Kağıt yetenek yönetimi stratejilerimiz ile;

  • Şirketin, iş ve yönetim sürekliliğine olan ihtiyacının karşılanması,
  • Şirketin ve çalışanın bilgi beceri seviyesi, etkinliğini, verimliliğinin artırılması,
  • Gelecekte şirket gereksinimlerini karşılamak için kritik rol ve yönetici potansiyeli yaratılması,
  • Şirket içerisinde başarılı bir kariyer yaşamına sahip olmaları için ihtiyaç duydukları rehberliğin sağlanması hedeflenmektedir.

Bu hedefler doğrultusunda; Kariyer Yönetimi, Rotasyon, Yedekleme, Potansiyel Belirleme, Lila Akademi, Biz Bize Çalışan Temsilciliği, Bireysel Gelişim Planlama, Bence Öneri Sistemi, 360 Değerlendirme, ve Lila Kağıt’ta Yol Açık programları ile uçtan uca yetenek yönetimi sağlanmaktadır.